Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen

Hoe krijg je meer zelfvertrouwen? Meer vertrouwen in jezelf dat je goed genoeg bent? Hoe zorg je ervoor dat je jezelf niet constant vergelijkt met anderen en vervolgens onzeker wordt over wie jij bent? Best lastig! We doen een poging en onderzoeken hoe we een eerste stap kunnen zetten naar meer zelfvertrouwen.

Het lastige met onzekerheid is dat het je ineens kan overvallen. Dan twijfel je aan alles wat in jouw ogen niet goed genoeg is aan jezelf. Heel vervelend en vermoeiend. Hoe komt het toch dat we soms zo onzeker zijn?

Onzekerheid

Want we zijn het allemaal, al kan de één het beter verbloemen dan de ander. Vaak zit de onzekerheid vooral in je eigen hoofd en hebben je kwelgeesten niet zozeer iets met de werkelijkheid te maken. Maar je hebt er wel last van. Het beïnvloedt de manier waarop je in het leven staat.

Een goede basis zelfvertrouwen maakt je leven een stuk aangenamer. Mensen met zelfvertrouwen zijn namelijk gelukkiger, succesvoller en ze hebben minder last van stress.

Geen wonder, want ze hoeven niet de hele dag naar hun eigen kwelgeesten te luisteren. Dat scheelt behoorlijk wat energie en frustratie. Die extra energie kun je goed gebruiken om de dingen te doen in je leven waar je wél blij van wordt.

Zelfvertrouwen vergroten

Wat kun je doen om je zelfvertrouwen te vergroten? Een eerste stap die je kunt nemen is afrekenen met de kwelgeesten in je hoofd die je vertellen dat je niet goed genoeg bent. Dat het nooit goed genoeg is wat jij presteert omdat er altijd wel iemand is die het beter kan.

Jezelf vergelijken met anderen is funest voor je zelfvertrouwen. Omdat jij het nooit kan winnen. Er is altijd wel iemand mooier, slimmer of sportiever dan jij. Maar daar gaat het niet om. Het gaat erom dat jij de persoon kunt accepteren die jij bent. Dat jij vindt dat jij, als uniek persoon met unieke eigenschappen, de moeite waard bent.

En het bijzondere is: er is niemand precies zoals jij. Er is niemand anders met jouw unieke combinatie van eigenschappen en talenten. Dus waarom jezelf vergelijken met anderen?

Waar ben je wel blij mee?

Het valt ook niet mee om jezelf niet constant met anderen te vergelijken. Met de komst van social media worden we dagelijkse gebombardeerd met foto’s van schijnbaar perfecte mensen, perfecte levens en perfect ingerichte huizen. Wie wordt daar niet onzeker door?

We worden extra uitgedaagd om dicht bij onszelf te blijven en te blijven werken aan ons zelfvertrouwen.

We kunnen bijvoorbeeld onze negatieve gedachten over onszelf eens onder de loep nemen. Wat vinden we eigenlijk van onszelf? En op welke momenten denk je minder positief over jezelf? Draai de rollen om en benoem de dingen aan jezelf waar je wel blij mee bent. Geef jezelf eens wat vaker complimenten.

Zelfacceptatie

Het klinkt misschien soft en zweverig, maar uiteindelijk draait het allemaal om zelfacceptatie. Kun je afscheid nemen van de persoon die je graag wilt zijn en de persoon accepteren die je in werkelijkheid bent?

Als we die persoon goed genoeg vinden dan laten we ons niet meer zo snel van de wijs brengen door de wereld om ons heen. Natuurlijk is goedkeuring en bevestiging van de ander fijn, maar het belangrijkste is hoe jij over jezelf denkt.

Wil je meer weten over hoe jij meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen? Lees dan meer over de online cursus Blijvend Zelfvertrouwen.