Stress verminderen – hoe doe je dat?

stress verminderen

Je dagelijkse dosis stress verminderen. Hoe doe je dat? Hoe creëer je meer ‘zenskills’ in je leven zodat je stressniveau daalt en jij gelukkiger wordt? Door met kleine stappen steeds meer ontspanning en rust aan je leven toe te voegen.

Even terug naar het begin, want wat is stress eigenlijk en wat doet het met ons lichaam? Waarom staan we in de moderne maatschappij zo onder stress? En hoe kunnen we stress verminderen?

Wat is stress?

Stress is niet per se slechts voor ons. Het is in feite een handig signaal om ons lichaam te waarschuwen als er ergens gevaar dreigt. Stress wordt pas een probleem als ons lichaam constant onder druk staat. Als periodes van spanning niet afgewisseld worden met periodes van rust zodat het lichaam bij kan komen.

Chronische stress, dát is een probleem.

Een rustperiode zorgt ervoor dat het overbelaste lichaam de energiebalans kan herstellen. Het lijf kan zich opladen. We zijn er namelijk niet op gemaakt om constant ‘aan’ te staan of constant druk te zijn. Dan putten we ons lijf uit en raken we langzaam opgebrand en overbelast.

Mini-vakanties zonder schuldgevoel

Na actie volgt rust. Rust en actie horen bij elkaar. Als eb en vloed. Sporters hebben rustperiodes nodig om tot betere prestaties te komen. Ze geven hun spieren bewust rust om de kans op blessures te verkleinen.

Helaas heeft rust een slechte naam gekregen in onze hectische moderne maatschappij. Druk zijn is een nieuw statussymbool geworden. Door de komst van internet en het gebruik van smartphones hebben we op elk moment van de dag toegang tot informatie.

Hoe kunnen we voorkomen dat we overspannen en overbelast raken? Door elke dag meer rustmomenten te nemen. Zonder schuldgevoel, want tijdens je mini-vakantie werk je tegelijkertijd aan je gezondheid.

Stress verminderen door meer te ontspannen

We kunnen stress verminderen door meer te ontspannen. Door ons lichaam én ons brein rust te geven om op adem te komen. Want vooral ons brein heeft het zwaar te verduren: het valt niet mee om, zonder rustmomenten, al die informatie te verwerken die we op dagelijkse basis tot ons nemen.

Ontspannen betekent dus niet je mail checken, Netflixen, op je iPhone kijken of social media verkennen. Wat je wél kunt doen om stress te verminderen en meer te ontspannen? Hier volgen tips ter inspiratie.

  • Ga mediteren. Meditatie is een ware stresskiller. Vind je het lastig om te mediteren? Begin klein, bijvoorbeeld met een paar minuten in de ochtend.
  • Let wat vaker op je ademhaling. Probeer een paar keer per dag even bewust te zijn van je ademhaling. En haal vervolgens een paar keer diep adem.
  • Gun jezelf meer geniet-momenten. Genieten is ontspannen. Waar geniet je van? Een dagje sauna, een lange strandwandeling of een avondje dansen? Geniet en ontspan!
  • Sta vaker op om even te bewegen. Laat je bloed weer even stromen. Schud je ledematen, rek jezelf uit, spring op en neer en glimlach om jezelf. Of nog beter: maak een (mini)wandeling en adem de frisse buitenlucht in.
  • Neem mini-pauzes. Geef je brein rust en ademruimte wanneer je even niks te doen hebt. Bijvoorbeeld tijdens het wachten op de bus, in de wachtkamer bij de tandarts of bij de kapper. Lastig? Verstop je smartphone op een andere plek dan je gewend bent zodat je deze niet automatisch uit je broekzak vist.
  • Creëer een avondritueel. Een goede nachtrust is essentieel om tot rust te komen en te ontspannen. Kun je wel wat meer slaapuren gebruiken? Zorg dan voor meer rust in de avond: zet minstens een uur voordat je gaat slapen alle technische apparatuur uit. Doe kaarsen aan, geniet van muziek, schrijf in je journal, neem een warm bad, sluit de dag af en maak je kaar voor de nacht.

Meer weten over stress en hoe jij stress kunt verminderen in jouw leven? Lees dan meer over de online cursus Nooit meer zorgen of stress.